Υλικά
Υλικά για 20 μερίδες
24 λεπτά φύλλα κρούστας (περίπου 1 κιλό)
500 γρ. λιωμένο βούτυρο
500 γρ. φιστίκια Αιγίνης
125 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
800 ml νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Εκτέλεση
Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι στην κατσαρόλα και βράστε τα για 6'-7'. Αφήστε το να κρυώσει για να σιροπιάσετε τον μπακλαβά.
Ανοίξτε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος της μικρότερης πλευράς. Βάλτε τα φιστίκια με τη ζάχαρη στον πολυκόπτη και πολτοποιήστε τα.
Αλείψτε με βούτυρο 12 φύλλα και στρώστε τα το ένα επάνω στο άλλο. Απλώστε σε όλη την επιφάνεια τα τριμμένα φιστίκια. Πιέστε με το μαχαίρι τις άκρες των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού. Πιέστε την επιφάνεια με τα χέρια σας, χαράξτε τη σε μερίδες και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50'.
Σιροπιάστε τον μπακλαβά αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι και αφήστε τον για λίγες ώρες να το απορροφήσει πριν τον σερβίρετε.
Τip
Αντικαταστήστε τα φιστίκια με μείγμα από αμύγδαλα και καρύδια.