Υλικά
600 γρ. νεκταρίνια
χυμό από 1 πορτοκάλι
4 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
ζάχαρη για την κρούστα
Για τη ζύμη
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
6 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. γάλα
1 στραγγιστό γιαούρτι
1 αυγό
20 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μέτριο προς μικρό ταψί αραδιάζουμε τα νεκταρίνια κομμένα στη μέση, αφού πετάξουμε τα κουκούτσια τους.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
Τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα νεκταρίνια και να καραμελώσει ελαφρά το ζουμάκι τους, για 20'-30' περίπου.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γιαούρτι, τη βανίλια, το μπέικιν, την κανέλα και το ξύσμα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αν δούμε ότι βγαίνει πολύ σφιχτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα (πρέπει να έχει την πυκνότητα του κέικ).
Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στα νεκταρίνια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και ψήνουμε για άλλα 25', μέχρι να ροδίσει.
Να το φάτε ζεστό. Είναι το κάτι άλλο.
Tip
Αν έχετε μαύρη ζάχαρη, αυτή να βάλετε στην κρούστα. Το ίδιο γλυκό γίνεται με φρέσκα δαμάσκηνα ή ροδάκινα.