Υλικά
5 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα στα δύο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.γλ. κανέλα
5 κ.σ. ζάχαρη
1 φύλλο σφολιάτας
ζάχαρη για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και αραδιάζουμε τα αχλάδια.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα. Σε μέτρια φωτιά, τα σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους και να πάρουν καραμελωμένο χρώμα.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε μεταλλική ταρτιέρα ή σε χαμηλό μεταλλικό ταψάκι και την αφήνουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά να γίνει καραμέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει ένα ελαφρύ καφετί χρώμα, είναι έτοιμη. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα.
Τοποθετούμε σε σειρά τα αχλάδια πάνω στην καραμέλα και σκεπάζουμε με τη σφολιάτα, πιέζοντας μέσα ό,τι περισσεύει, προς τον πάτο του ταψιού.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε στους 180°C για 20'-25', μέχρι να ροδίσει ωραία η σφολιάτα.
Ξεφορμάρουμε αμέσως σε πιατέλα, με την αντίθετη φορά: τα αχλάδια τα θέλουμε στην επιφάνεια.
Να τη δοκιμάσετε οπωσδήποτε ζεστή από τον φούρνο! Στο σερβίρισμα, σχεδόν απαιτεί μια μπάλα ωραίο παγωτό βανίλια, που θα λιώσει πάνω στη ζεστή τάρτα.
Tip
Το μυστικό της επιτυχίας είναι το χοντροκομμένο φρούτο. Μη διανοηθείτε να λεπτοκόψετε το αχλάδι.