Υλικά
6 φύλλα κρούστας
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Για την κρέμα
6 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. γάλα
3 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια
6 σύκα κομμένα στη μέση, μαζί με τη φλούδα τους
λίγη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το κρύο γάλα. Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε το κορν φλάουρ, το υπόλοιπο γάλα, τα ⅔ της ζάχαρης, τη βανίλια και τους κρόκους των αυγών.
Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί ή μια ταρτιέρα, τη βουτυρώνουμε και στρώνουμε πατσαβουριαστά τα φύλλα. Τα βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Χτυπάμε τα 3 ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
Αφού την έχουμε αφήσει να κρυώσει, ενσωματώνουμε στην κρέμα τη μαρέγκα με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και μοιράζουμε στην επιφάνεια τα σύκα, με τα σπόρια προς τα πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25' περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να κάνει κρούστα η κρέμα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.
Tip
Γίνεται και με ζύμη κουρού ή σφολιάτα, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε και μια βάση από τριμμένο μπισκότο ανακατεμένο καλά με βούτυρο αγελάδος.