Υλικά
2 πολύ ώριμες μπανάνες (αν είναι μαύρες, ακόμα καλύτερα)
250 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
180 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 βανίλια
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
Σε ένα πιάτο λιώνουμε τις μπανάνες με το πιρούνι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους χουρμάδες με 90 ml νερό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5'. Περνάμε το μείγμα από το μούλτι.
Με το μίξερ χειρός αφρατεύουμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αβγά και τις μπανάνες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το μπέικιν και τη βανίλια στο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, το βρέχουμε, το στύβουμε και το στρώνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Έτσι, το γλυκό θα ξεφορμαριστεί πανεύκολα.
Αδειάζουμε το ⅓ από το μείγμα μπανάνας - ζύμης στη φόρμα και ισιώνουμε.
Συνεχίζουμε με μια στρώση χουρμάδες και εναλλάσσουμε συνολικά σε 3 στρώσεις τη ζύμη με τους χουρμάδες. Τελειώνουμε με ζύμη.
Ψήνουμε για 1½ ώρα περίπου. Μην κάνετε τη δοκιμή με το μαχαίρι, γιατί βγαίνει υγρό ούτως ή άλλως.
Tip
Υγρό και αρωματικό, αυτό το κέικ σερβίρεται και σαν επιδόρπιο αν το συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.