Υλικά
1½ κ.σ. στιγμιαίο καφέ
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 βανίλια
Για το γλάσο
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
150 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Εκτέλεση
Διαλύουμε τον καφέ σε 1½ κ.σ. ζεστό νερό. Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τον καφέ, το κονιάκ, τη βανίλια και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή με κουτάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με αποσπώμενα τοιχώματα και μεταφέρουμε εδώ το μείγμα. Ψήνουμε για 45' περίπου ή μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό στη δοκιμή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε.
Φτιάχνουμε το γλάσο: Διαλύουμε τον καφέ σε 1 κ.σ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη μαζί με άλλες 2 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ.
Tip
Για ακόμα πιο "τουρτένια" αίσθηση, κόβουμε το κέικ στη μέση πριν κρυώσει, απλώνουμε στο μισό έτοιμη σαντιγί, καλύπτουμε με το άλλο μισό και τελειώνουμε με το γλάσο στην επιφάνεια.