Υλικά
300 γρ. μέλι
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής
1 κ.σ. αμύγδαλα με τη φλούδα σε σκόνη
6 ξερά βερίκοκα σε μικρά κυβάκια
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
15 cl φρέσκο γάλα
1 αυγό
10 γρ. βούτυρο αγελάδος
½ φακελάκι ξερή μαγιά
½ κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
½ κ.γλ. γλυκάνισο
1 κ.γλ. κανέλα σκόνη
½ κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι, το γάλα, το τζίντζερ, τον γλυκάνισο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε να λιώσει το μέλι και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια, τα αμύγδαλα, το αλάτι και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το μείγμα του μελιού και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε και τα βερίκοκα και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε τη μακρόστενη μικρή φόρμα του κέικ, μεταφέρουμε εκεί το ζυμάρι και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Το ξεφορμάρουμε μόλις χλιάνει λίγο.
Tip
Αντί για βερίκοκα, βάζουμε δαμάσκηνα ή σταφίδες ή κράνμπερι. Παραλείπουμε όποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει ή δεν έχουμε. Ταιριάζουν και το μοσχοκάρυδο ή το τριμμένο μπαχάρι.