Υλικά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.σ. μέλι
350 ml γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
150 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα σε σκόνη (ή οποιονδήποτε ξηρό καρπό)
120 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μαχλέπι
2 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μπρίκι το μέλι μέχρι να υγροποιηθεί. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα και το μέλι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ομογενοποιημένη ζύμη.
Ίσως χρειαστεί λιγάκι ακόμα αλεύρι.
Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε λίγο λίγο στη ζύμη ζυμώνοντας.
Την κάνουμε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να "ανέβει".
Αλευρώνουμε τον πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, την πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με τα αμύγδαλα, την κανέλα, το μαχλέπι και τη ζάχαρη και τυλίγουμε σε ρολό.
Τη βάζουμε σε μακρόστενο βουτυρωμένο ταψάκι, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξανανέβει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το ψωμί για 1 ώρα περίπου.
Το ξεφορμάρουμε μόλις βγει από τον φούρνο.
Tip
Μαζί με τα αμύγδαλα μπορούμε να προσθέσουμε σοκολάτα τριμμένη ή σπασμένη σε πολύ μικρά κομματάκια.