Υλικά
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα 24 εκ.
Για τη βάση
500 γρ. κανταΐφι
100 γρ. καρύδια τριμμένα
λίγη κανέλα
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το γαρνίρισμα
500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί με λίγη άχνη
100 γρ. ψημένα αμύγδαλα φιλέ
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
2 αβγά και 2 κρόκους
100 γρ. κορν φλάουρ
1 βανίλια σκόνη
Για το σιρόπι
650 γρ. ζάχαρη
450 ml νερό
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Ανοίξτε με τα χέρια σας το κανταΐφι στον πάγκο εργασίας για να αφρατέψει.
Στρώστε το σε μια στρογγυλή φόρμα και ανακατέψτε με την καρυδόψιχα και την κανέλα.
Περιχύστε με το λιωμένο βούτυρο και σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε στους 180°C για 30', ξεσκεπάστε και ψήστε για 25'-30' ακόμα.
Ετοιμάστε το σιρόπι: Βάλτε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι κομμένο στη μέση και βράστε τα για 7'. Σιροπιάστε το κανταΐφι μόλις το βγάλετε από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Ετοιμάστε την κρέμα: Βάλτε σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη βανίλια και τη μισή ποσότητα ζάχαρης και αφήστε το να ζεσταθεί χωρίς να πάρει βράση.
Ανακατέψτε τους κρόκους με τα ολόκληρα αβγά, το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίξτε στο μείγμα το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Ξαναβάλτε το μείγμα στη φωτιά και αφήστε το να πάρει βράση ανακατεύοντας.
Όταν πήξει, κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατέψτε και αφήστε το να κρυώσει.
Αδειάστε την κρέμα επάνω από το ψημένο κανταΐφι, απλώστε τη σαντιγί και γαρνίρετε με τα αμύγδαλα φιλέ.
Tip
Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν το σερβίρετε, για να δέσει η κρέμα και να το κόψετε εύκολα.