Υλικά
800 γρ. μαλακό αλεύρι
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
250 ml καλαμποκέλαιο
250 ml ελαιόλαδο
125 γρ. ζάχαρη
250 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 ml μπράντι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
τριμμένη καρυδόψιχα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
750 ml νερό
750 γρ. ζάχαρη
750 γρ. μέλι
1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το μπράντι.
Σε άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.
Ενώστε τα δύο μίγματα και ζυμώστε τα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.
Πάρτε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος περίπου καρυδιού και πλάστε τα μελομακάρονα.
Στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα ρηχό ταψί και τοποθετήστε τα εκεί σε σειρές. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25-30 λεπτά.
Ετοιμάστε το σιρόπι: Κόψτε το πορτοκάλι στη μέση. Βάλτε στην κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και βράστε το σιρόπι για 7-8 λεπτά.
Αφαιρέστε τον αφρό από την επιφάνεια και όταν βράσει ρίξτε μέσα τα μελομακάρονα και αφήστε τα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίξτε τα και πασπαλίστε τα με τριμμένη καρυδόψιχα.
Tip
Το ψιλό σιμιγδάλι κάνει τις σιροπιαστές ζύμες πιο αφράτες.