Υλικά
2 φλιτζ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. φρέσκος χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα
1 βανίλια
1/2 κ.γ. μαστίχα (τριμμένη)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
λίγη καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
4 φλιτζ. ζάχαρη
3 & 1/2 φλιτζ. νερό
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμεόλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά (με μίξερ ή ακόμα και με σύρμα), εκτός από το ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού με την σόδα.
Πρώτα θα λιώσουμε τη σόδα μέσα στο ποτήρι με το χυμό και μετά θα το ρίξουμε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι αφού το έχουμε πρώτα βουτυρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Μόλις πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Θέλουμε το σιρόπι να είναι καυτό όταν σιροπιάσουμε το γλυκό, οπότε το φτιάχνουμε προς το τέλος.
Το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά.
Σιροπιάζουμε το γλυκό με το σιρόπι και αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα.