Υλικά
2 φλιτζ. γιαούρτι (400 γρ.)
270 γρ. ζάχαρη
230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κ.γ. σόδα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 βανίλιες
2 κουταλιές κονιάκ
Για το σιρόπι:
550 γρ. ζάχαρη
700 ml νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
λίγη φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί ο χαλβάς.
Βάζουμε λοιπόν τη ζάχαρη μαζί με το νερό, τη κανέλα και τη φλούδα λεμονιού σε μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε για 2-3 λεπτά το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, τη σόδα (αφού τη διαλύσουμε στο χυμό λεμονιού), το κονιάκ και τη βανίλια.
Βάζουμε το μείγμα σε πυρέξ ορθογώνιο (ή βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι.