Υλικά
500 γρ. φύλλο Βηρυτού
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για τη γέμιση:
4 φλιτζ. αμύγδαλα
1 1/2 φλιτζ. φιστίκια αράπικα
1 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο και τα χοντροκόβουμε. Καθαρίζουμε τα φιστίκια και τα χοντροκόβουμε και αυτά.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε στα τέσσερα.
Αλείφουμε βούτυρο το κάθε κομμάτι φύλλου και βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά γέμιση στην άκρη.
Το τυλίγουμε σε ρολό. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ.
Τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία θέση για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά και το ρίχνουμε καυτό επάνω στα στριφτάρια. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ τραβάνε.