Υλικά
σπρέι ελαιόλαδου
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder
3/4 κ.γ. αλάτι kosher
1/4 κ.γ. baking soda
μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. πάστα βανίλιας, μισό φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
μισό φλιτζάνι βούτυρο
1¾ φλιτζανιού ζάχαρη, 3 αυγά
1 λεμόνι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 350° και ψεκάζεις με το λάδι ένα ταψάκι.
Ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και την baking soda σε ένα μπολ, ενώ σε μια κούπα συνδυάζεις την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.
Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτεις τα αυγά και συνεχίζεις να τα ανακατεύεις γι' ακόμη δυο λεπτά.
Χαμηλώνεις στο ελάχιστο το μίξερ και προσθέτεις στο μείγμα το αλεύρι και τα υπόλοιπα ξηρά στοιχεία, εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.
Στη συνέχεια βάζεις λίγο βούτυρο στο ταψάκι και έπειτα το μείγμα, και το τοποθετείς στο φούρνο για ψήσιμο.
Το αφήνεις σχεδόν μια ώρα μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα.
Μόλις ψηθεί, το αφήνεις να κρυώσει για τουλάχιστον ένα μισάωρο.
Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιείς όση ζάχαρη έχει απομείνει και 3 κ.σ. νερό και τα φέρνεις σε βράση, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Σε αυτό, προσθέτεις τα κομμάτια λεμονιού και τα αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό.
Σβήνεις τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσουν για μια ώρα, ώστε να διαμορφωθεί το σιρόπι.
Μετά, του προσθέτεις περίπου 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμόνι.
Μεταφέρεις το κέικ στον πάγκο της κουζίνας και το κόβεις σε κομμάτια της αρεσκείας σου.
Ρίχνεις σε κάθε ένα από αυτά σιρόπι και προσθέτεις από μια φέτα λεμονιού.