Υλικά
5 αυγά
225 γρ βούτυρο μαλακό
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα γιαούρτι
500 γρ. αλεύρι φαρίνα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 2 λεμόνια
Για το σιρόπι:
2 ½ κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο (πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε έως ότου ασπρίσουν καλά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και περιμένουμε ν’ απορροφηθεί το κάθε αυγό στο μίγμα, για να ρίξουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, το αλάτι χτυπάμε ελαφρά και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν.
Χτυπάμε για πολύ λίγο και ρίχνουμε το κέικ μας, σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 28 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Πριν βγάλουμε το κέικ μας ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το σιρόπι μας αφήνουμε για πέντε λεπτά.
Τρυπάμε την επιφάνεια του γλυκού μας με ξύλο για σουβλάκια σε πολλά σημεία και με κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι στο κρύο γλυκό μας.
Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι και σερβίρουμε. Όσο περισσέψει διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο.