Υλικά
3 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
250 γρ. γάλα
Για την κρέμα βανίλιας:
1 λίτρο φρέσκο γάλα
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά
1 φάκελο άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
40 γρ. νισεστέ
2 βανίλιες
1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
Για τη σοκολατένια κρέμα:
1 λίτρο γάλα
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κακάο άγλυκο
2 βανίλιες
150-200 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος
Για την επιφάνεια και το στόλισμα:
400 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα σοκολάτας
Εκτέλεση
Για την κρέμα βανίλιας, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια.
Σε άλλη κατσαρόλα αναμιγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και τέλος, το άνθος αραβοσίτου και το νισεστέ κοσκινισμένα.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το αδειάζουμε στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε, χτυπώντας μ’ ένα σύρμα πάνω στη φωτιά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Για τη σοκολατένια κρέμα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια.
Σε άλλη κατσαρόλα ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και τέλος, το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το αδειάζουμε στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε, χτυπώντας μ’ ένα σύρμα πάνω στη φωτιά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Για τη σαντιγί, σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε δυνατή ταχύτητα.
Μόλις εμφανιστούν στην επιφάνεια μικροί λοφίσκοι προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα ξεχωρίζει απ’ το σκεύος.
Συναρμολόγηση: Βουτάμε μπισκότα στο γάλα και φτιάχνουμε μια στρώση. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα βανίλιας. Φτιάχνουμε άλλη μια στρώση από μπισκότα.
Στη συνέχεια απλώνουμε τη σοκολατένια κρέμα.
Τοποθετούμε μία τελευταία στρώση από μπισκότα και τελειώνουμε καλύπτοντας με σαντιγί και ξύσμα σοκολάτας.