Follow us

Μιλφέιγ

Το κλασικό μιλφέιγ φτιάχνεται με σφολιάτα και πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή, για να μην υγρανθεί το φύλλο από την κρέμα.

ΜΙΛΦΕΙΓ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά

Για το φύλλο

4 φύλλα κρούστας

70 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

50 γρ. ζάχαρη

λίγη άχνη για το ντεκόρ

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

2 βανίλιες

1⅓ φλιτζ. ζάχαρη

5 κ.σ. κορν φλάουρ

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

4 αβγά

2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στο χαμηλό ταψί του φούρνου και πάνω του στρώνουμε το πρώτο φύλλο.

Το βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Εφαρμόζουμε πάνω του το επόμενο φύλλο, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο, τελειώνοντας με ένα βουτυρωμένο φύλλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα, στο μέγεθος που προτιμάμε το ατομικό μας μιλφέιγ.

Καλύπτουμε τα φύλλα με χαρτί ψησίματος και από πάνω τοποθετούμε ένα άλλο ρηχό ταψί ανάλογου μεγέθους, για να μη φουσκώσουν στο ψήσιμο.

Ψήνουμε για 20', μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για την κρέμα, ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το μισό γάλα μαζί με τη βανίλια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα, μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.

Μεταφέρουμε λίγο λίγο τον χυλό στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς τα αβγά με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο) μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.

Προσθέτουμε την κρέμα με τα αβγά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ενωθούν τα δύο μίγματα.

Για το στήσιμο, βάζουμε στο πιάτο που θα σερβίρουμε ένα κομμάτι φύλλο και πάνω του απλώνουμε 1-2 κ.σ. κρέμα.

Σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι φύλλο και απλώνουμε άλλες 1-2 κ.σ. κρέμα.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ένα κομμάτι φύλλο που θα τρίψουμε με το χέρι.

Διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα και στήνουμε το γλυκό την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρουμε.

Tip

Τα φύλλα, αεροστεγώς κλεισμένα σε τάπερ, διατηρούνται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου. Φτιάξτε διπλή δόση, ώστε να έχετε πάντα φύλλο για να φτιάξετε γρήγορα το μιλφέιγ σας.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.