Υλικά
3 έτοιμα παντεσπάνια για τούρτα
½ φλιτζ. γάλα & 1 σφηνάκι λικέρ για το παντεσπάνι
½ φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. κορν φλάουρ
3 κροκάδια αβγών
2½ φλιτζ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο (τα δεύτερα είναι πιο ακριβά αλλά απείρως νοστιμότερα)
500 γρ. αμύγδαλο κομμένο σε ψιλά μπαστουνάκια
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε το αμύγδαλο ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλουμε να πάρει ένα ελαφρώς καφετί χρώμα.
Αν σας φαίνεται κουραστικό να κόψετε σε μπαστουνάκια το αμύγδαλο, μπορείτε να το χοντροκόψετε στο μούλτι.
Για την κρέμα, σε μπεν μαρί ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με ½ φλιτζ. γάλα, τα ρίχνουμε στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα άλλα 2 φλιτζ. γάλα με τη βανίλια.
Προσθέτουμε το προηγούμενο μίγμα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την αφρατεύουμε χτυπώντας τη με το μίξερ χειρός.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο) με τη ζάχαρη άχνη σε σφιχτή σαντιγί.
Σε ποτήρι ανακατεύουμε το λικέρ με ½ φλιτζ. γάλα.
Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε και το ραντίζουμε ελαφρά με το μίγμα λικέρ - γάλακτος.
Απλώνουμε πάνω του τη μισή κρέμα.
Πασπαλίζουμε με λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, ραντίζουμε, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο.
Τοποθετούμε και το τρίτο παντεσπάνι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με τη σαντιγί.
Αν έχουμε κορνέ, θα κάνουμε καλύτερη διακόσμηση.
Πασπαλίζουμε όλη την τούρτα, και στα πλάγια, με το αμύγδαλο. Στολίζουμε με κερασάκια.
Tip
Όλη η νοστιμιά της νουγκατίνας είναι το πλούσιο, καλής ποιότητας αμύγδαλο, σωστά καβουρδισμένο. Αποφύγετε αυτό του σουπερμάρκετ και ψωνίστε ένα νόστιμο ελληνικό από τα καταστήματα ξηρών καρπών.