Υλικά
Για τη ζύμη:
160 ml ηλιέλαιο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1/2 πορτοκάλι (το χυμό)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
75 γρ. ζάχαρη
90 γρ. νισεστέ
Για το σερβίρισμα:
λίγη τριμμένη κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το ραβανί: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν και τη ζάχαρη.
Τα κρατάμε κατά μέρος. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30x40 εκ. περίπου.
Χτυπάμε το λάδι με το γιαούρτι, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα.
Ανακατεύοντας, ή στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του σιμιγδαλιού.
Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 24 λεπτά περίπου.
Το βγάζουμε για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 4-5 λεπτά.
Όταν πέσει κάπως η θερμοκρασία του γλυκού, κάνουμε με μια οδοντογλυφίδα πολλές τρυπούλες στην επιφάνεια και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε το ταψί όπως είναι να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα.
Από το γάλα κρατάμε περίπου 3/4 κούπας και διαλύουμε μέσα το νισεστέ. Το υπόλοιπο το βάζουμε με τη ζάχαρη στη φωτιά.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και μετά το αφήνουμε να κάψει.
Στο καυτό γάλα προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα με το διαλυμένο νισεστέ.
Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα.
Πριν από το σερβίρισμα το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.