Υλικά
Για το κέικ
175 γρ. βούτυρο αγελάδος μαλακό
175 γρ. ζάχαρη
225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
3 αβγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Για την κρέμα λεμονιού
250 γρ. ζάχαρη
75 γρ. βούτυρο αγελ.
χυμό και ξύσμα από 3 λεμόνια
3 αβγά
Για τη σάλτσα κίτρου
½ φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.σ. κορν φλάουρ
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.σ. ξύσμα κίτρου
3 κ.σ. χυμό κίτρου
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Για την κρέμα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το βούτυρο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού σε μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί).
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει κρεμώδες το μίγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το κέικ, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι, τα αβγά και το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Απλώνουμε στον πάτο το μισό μίγμα για κέικ, στη μέση απλώνουμε την κρέμα λεμονιού και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'.
Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνουμε τη σάλτσα: Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζ. κρύο νερό. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τον χυμό πορτοκαλιού και κίτρου μαζί με το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Μόλις ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε κάθε κομμάτι με τη σάλτσα.
Tip
Πολύ ωραίο γίνεται και σε ατομικά φορμάκια. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ψήνουμε μόνο για 20'.