Follow us

Κέικ Γεμιστό με Κρέμα Λεμόνι και Σάλτσα Κίτρου

Ένα ιδιαίτερο κέικ, σκέτη μοσχοβολιά. Θα το λατρέψεις αν σου αρέσουν τα εσπεριδοειδή: γεμιστό με κρέμα λεμόνι, με σάλτσα κίτρου από πάνω.

ΚΕΙΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΤΡΟΥ

Υλικά

Για το κέικ

175 γρ. βούτυρο αγελάδος μαλακό

175 γρ. ζάχαρη

225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

3 αβγά

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Για την κρέμα λεμονιού

250 γρ. ζάχαρη

75 γρ. βούτυρο αγελ.

χυμό και ξύσμα από 3 λεμόνια

3 αβγά

Για τη σάλτσα κίτρου

½ φλιτζ. ζάχαρη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

1 κ.σ. ξύσμα κίτρου

3 κ.σ. χυμό κίτρου

2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Για την κρέμα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το βούτυρο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού σε μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί).

Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει κρεμώδες το μίγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Για το κέικ, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι, τα αβγά και το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Απλώνουμε στον πάτο το μισό μίγμα για κέικ, στη μέση απλώνουμε την κρέμα λεμονιού και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'.

Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνουμε τη σάλτσα: Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζ. κρύο νερό. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τον χυμό πορτοκαλιού και κίτρου μαζί με το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.

Μόλις ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε κάθε κομμάτι με τη σάλτσα.

Tip

Πολύ ωραίο γίνεται και σε ατομικά φορμάκια. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ψήνουμε μόνο για 20'.

Επίσης...

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.