Υλικά
1 φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. βούτυρο αγελάδος
1½ φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1½ φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
½ φλιτζ. ξανθές σταφίδες
½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
¼ κ.γλ. σαφράν σε σκόνη (κιτρινόριζα)
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
3 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. κονιάκ
βούτυρο για το ταψί
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και προσθέτουμε την καρυδόψιχα, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σαφράν.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, το μέλι, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30 εκ., μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 40'-50', ελέγχοντας με μαχαίρι αν είναι έτοιμο.
Μόλις βγει ζεστή η πίτα, τη ραντίζουμε με το κονιάκ. Όταν κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και την πασπαλίζουμε με την άχνη.
Tip
Βάζουμε οποιονδήποτε ξηρό καρπό ή, αντί για σταφίδες, κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο ή μίγμα από πολλά. Αν έχουμε σαφράν σε κλωστές, βάζουμε 4-5, που θα μουλιάσουμε πριν σε 2-3 κ.σ. ζεστό νερό.