Υλικά
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. ζάχαρη
200 ml νερό
2 κοφτά κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. τριμμένη μαστίχα
4 κ.σ. βούτυρο (ελαφρά ζεστό και λιωμένο)
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι:
700 ml νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. λεμόνι χυμό
λίγο αλάτι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το σιμιγδάλι, κατά σειρά, νερό, ζάχαρη, τριμμένη μαστίχα, σόδα, ξύσμα λεμονιού, βούτυρο τις 3 κουταλιές, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας σιγά-σιγά το σιμιγδάλι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο (με το 4ο κ.σ. βούτυρο) ορθογώνιο ταψί 25x35 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να έχουμε μια στρώση πάχους περίπου 2 εκ.
Το αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουραστεί πριν το βάλουμε στο φούρνο.
Μετά το 2ωρο προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε το ταψί στη 2η από κάτω σχάρα.
Σκεπάζουμε με λαδόχαρτο να μη μας αρπάξει αμέσως η επιφάνεια και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Όσο ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 4 λεπτά και προσθέτοντας στο τέλος τη βανίλια.
Σιροπιάζουμε καυτό το γλυκό, με ζεστό το σιρόπι, αφού προηγουμένως το κόψουμε σε ρόμβους στο ταψί.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι από επάνω.