Υλικά
160 γρ. ζάχαρη
700 γρ. φρέσκο γάλα
2 αυγά
6 κρόκοι αβγών
300 κρέμα γάλακτος
80 γρ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
6 φύλλα κρούστας για μπακλαβά
Για το βουτύρωμα:
200 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
150 γρ. μέλι
30 γρ. νερό
Εκτέλεση
Για την κρέμα: Σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα αυγά τα οποία βάζουμε λίγα-λίγα χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα, μαζί με το κορν φλάουρ.
Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας και προς το τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.
Πριν βράσει το γάλα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το 1/3 από τα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσέχουμε να μη βράσει.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα αυγά στο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε ότι η κρέμα σφίγγει κι αρχίζει να κοχλάζει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Όταν θα είμαστε, τη βγάζουμε από το ψυγείο και την ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα ζωηρά, ώστε να ξαναγίνει λεία.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση με το ψαλίδι.
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, χωρίς να κάψει.
Στρώνουμε ένα-ένα τα φύλλα σε ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόχαρτο και τα αλείφουμε διαδοχικά με πινέλο.
Δε χρησιμοποιούμε όλο το βούτυρο.
Ό,τι μείνει το φυλάμε για το τέλος, που θα βουτυρώσουμε το γλυκό από πάνω.
Πάνω στα φύλλα που έχουμε τοποθετήσει βάζουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα που φτιάξαμε.
Διπλώνουμε τις δυο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε να σχηματίσουμε ένα ρολό.
Αλείφουμε την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με το υπόλοιπο βούτυρο που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με το μέλι ανακατεύοντας, να διαλυθεί καλά και να γίνει γυαλιστερό. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ολόκληρα ή χοντροκομμένα.
Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε το γαλακτομπούρεκο, σιροπιάζουμε καλά και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.