Υλικά
35 μικρά, τρυφερά, γερά μελιτζανάκια
1200 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό 3 λεμονιών
φλούδα και χυμό 1 λεμονιού
4-5 φύλλα αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
35 μοσχοκάρφια
35 αμύγδαλα ασπρισμένα
Εκτέλεση
Αγοράζουμε γερά και ίδιου μεγέθους μικρά μελιτζανάκια.
Κόβουμε τα κοτσανάκια, προσεκτικά.
Τα πλένουμε με άφθονο νερό σε σουρωτήρι.
Κάνουμε με κοφτερό μαχαιράκι 1-2 τομές κατά μήκος, σε κάθε μελιτζανάκι.
Μόλις τα χαράξουμε όλα τα περιχύνουμε με το χυμό των 3 λεμονιών για να μη μας μαυρίσουν.
Σε πλατιάκατσαρόλα, σκεπάζουμε τα μελιτζανάκια με νερό, ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 7 λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε άλλο ξαναβράζοντάς τα άλλα 7 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, να μπορούμε να τα κρατάμε.
Στην κατσαρόλα μας βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα του λεμονιού και ξεκινάμε σε μέτρια θερμοκρασία το βρασμό.
Παράλληλα καρφώνουμε σε κάθε μελιτζανάκι, στη θέση του κοτσανιού, ένα γαρίφαλο.
Επίσης μπήγουμε κι από ένα αμύγδαλο, προσεκτικά, σε κάθε σχισμή.
Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού από την κατσαρόλα, αραδιάζουμε τακτικά τα μελιτζανάκια, και προσθέτουμε 4-5 πλυμένα φύλλα αρμπαρόριζας,αν βάλουμε.
Αν επιθυμούμε προσθέτουμε επιπλέον αμυγδαλάκια.
Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε, χωρίς να ανακατεύουμε και χωρίς ξάφρισμα (δεν χρειάζεται) μέχρι να δέσει το σιρόπι, ικανοποιητικά.
Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις αρμπαρόριζες, το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και απολαμβάνουμε αρωματικό, σπιτικό γλυκό του κουταλιού όλο το χρόνο.