Υλικά
Για το κέικ:
2 πορτοκάλια
4 αυγά
315 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα με 2 κ.σ άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. κάρδαμο
Για την επικάλυψη με το σιρόπι:
1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
60 ml νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο, βουτυρώνουμε και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στη βάση της φόρμας.
Βράζουμε σε μπόλικο νερό τα πορτοκάλια ολόκληρα σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Έπειτα τα χοντροκόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ,μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το πορτοκάλι, τα αλεσμένα αμυγδάλα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κάρδαμο, αναδιπλώνοντας, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνεουμε για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν αφαιρέσουμε το κέικ απ’τη φόρμα.
Για την επικάλυψη με σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, νερό, άχνη ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύεουμε καλά και βράζουμε για 5 λεπτά.
Σιροπιάζουμετο κέικ.