Υλικά
1 πακέτο κανταΐφι
1 φλιτζάνι λιωμένο
βούτυρο για τα φύλλα
Για την κρέμα:
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 λίτρο και 1 φλιτζάνι γάλα
5 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, να μοσχοβολήσει
4 κρόκοι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια σκόνη
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας και όταν διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε το σιμιγδάλι από ψηλά και τη βανίλια.
Χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε στην κρέμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας.
Όταν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για να την χρησιμοποιήσουμε. Ανοίγουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Βουτυρώνουμε το ταψί, ανοίγουμε το ένα μέρος κανταϊφιού, το ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνουμε στη βάση του ταψιού.
Καλύπτουμε τα τοιχώματα με λίγο κανταΐφι ακόμη.
Αδειάζουμε και απλώνουμε την κρέμα στο ταψί.
Σκεπάζουμε με το κανταΐφι που περίσσεψε και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και το πορτοκάλι κομμένο στην μέση.
Βράζουμε το σιρόπι για 7-8 λεπτά, βγάζουμε το πορτοκάλι και περιχύνουμε το κανταΐφι με το σιρόπι.
Το κόβουμε σε μερίδες και το αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι για 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.