Υλικά
Για τη ζύμη:
250 ml γάλα
42 γρ. φρέσκια μαγιά ή ανάλογη ξερή
500 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
45 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
Για την κομπόστα:
1 κιλό μήλα
75 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια για άρωμα
200 ml χυμός μήλου
1 κανέλα ξύλο
Για πάνω από τη ζύμη:
75 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
50 γρ. ζάχαρη, για πασπάλισμα
50 γρ. αμύγδαλα, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το μισό από το γάλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Το αφήνουμε να φουσκώσει η μαγιά.
Βάζουμε τη βανίλια, το αλάτι και το αυγό μέσα στο μπολ το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε και το βούτυρο.
Και συνεχίζουμε σε μεσαία ταχύτητα και επιπλέον 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Το αφήνουμε για 45 λεπτά μέχρι 60 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Κατά τη διάρκεια αυτή, καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους και τα κόβουμε σε φέτες λεπτές.
Τα μήλα, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το χυμό μήλου και κανέλα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν σιγά, για περίπου 12 λεπτά να έχει πιει περίπου το ζωμό του.
Αφαιρούμε το ξύλο κανέλα, το αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε ένα φύλλο.
Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Βάζουμε την κομπόστα επάνω.
Ανοίγουμε και τη δεύτερη ζύμη, στο μέγεθος του ταψιού και το βάζουμε από πάνω, από την κομπόστα (δηλαδή το σκεπάζουμε).
Το αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Τώρα πιέζουμε τη ζύμη, σε λακουβίτσες (να μην το τρυπήσουμε) και βάζουμε επάνω 75 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.