Υλικά
2 κούπες ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα κονιάκ
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα και γαρίφαλο
1/2-3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 κιλό αλεύρι
300 γρ. καρυδόψιχα χοντρο-κοπανισμένη
Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κούπες μέλι
1/2 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη σόδα που τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι.
Ρίχνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.
Σιγά- σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 στον αέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βγάζουμε τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με το μισό μέλι.
Το ρίχνουμε ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάμε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκεπάσει και λίγο.
Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι.
Τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.
Το πρωί θα δούμε ότι το σιρόπι που έμεινε στο ταψί είναι ελάχιστο και πηχτό.
Τα μελομακάρονα έχουν "τραβήξει”.