Υλικά
1 κούπα ηλιέλαιο
1 αυγό
1/2 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλο ασπρισμένο, καβουρντισμένο και τριμμένο
1 φλιτζ. τσαγιού κακάο κοσκινισμένο
3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κοφτή αλάτι
1 βανίλια
Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
επιπλέον αμύγδαλο καβουρντισμένο και τριμμένο για το πασπάλισμα και μια κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά.
Βγαίνουν μαλακά από το φούρνο -μην φοβηθούμε και τα ψήσουμε κι άλλο, σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Στο μεταξύ, βάζουμε το σιρόπι να βράσει 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κόψει ο βρασμός το αρωματίζουμε με το κονιάκ.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 10 λεπτά να "σταθούν”, και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν, και τα τοποθετούμε στην πιατέλα με τριμμένο αμύγδαλο και λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω να σχηματίζει γραμμές για να κολλήσουν και τα αμύγδαλα.