Υλικά
1 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
λίγο αλάτι
3 φλιτζ. του τσαγιού λάδι πολύ καλό
1 φλιτζ. του τσαγιού ζάχαρη
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζ. του τσαγιού κονιάκ
1 κ.σ. κανελο-γαρίφαλα
καρύδια κοπανισμένα για το γαρνίρισμα
καρύδια μισά ή 1/3 του καρυδιού κομμένα για το γέμισμα
Για το σιρόπι:
3 φλιτζ. του τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζ. του τσαγιού μέλι
3 φλιτζ. του τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, μπέικιν-πάουντερ, σόδα, αλάτι.
Χτυπάμε κατόπιν το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα κανελο-γαρίφαλα και το αλεύρι λίγο-λίγο, κι αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο παραπάνω αλεύρι. Ζυμώνουμε όλο το μείγμα, το αφήνουμε σκεπασμένο για μισή ώρα.
Μετά τα πλάθουμε σε μελομακάρονα βάζοντας από ένα κομμάτι από τα κομμένα καρύδια στο κάτω μέρος του μελομακάρονου (να μπει μέσα αλλά να μην καλυφθεί, να φαίνεται, για να περάσει το μέλι μέσα στο μελομακάρονο όταν τα μελώσουμε).
Τα τρυπάμε μετά ένα-ένα με ένα πιρούνι στο πάνω μέρος τους, κατά μήκος 3 με 4 φορές. Τα ψήνουμε σε ταψί από αλουμίνιο σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς), στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα μελώσουμε.
Για το μέλωμα: Βράζουμε ελαφρώς το σιρόπι, κι όταν πιάσει αφρό, το ξαφρίζουμε και είναι έτοιμο.
Το κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, αλλά το αφήνουμε πάνω στο μάτι.
Παίρνουμε με μία σπάτουλα μερικά μελομακάρονα, και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, αναποδογυρίζοντας τα συνέχεια μέσα, για 1-2 λεπτά.
Τα βγάζουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί να κρυώσουν, και συνεχίζουμε με τα επόμενα.
Αφού κρυώσουν, εάν δούμε ότι θέλουν κι άλλο μέλωμα ή τα θέλουμε πιο μαλακά, ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία.