Υλικά
Για τη ζύμη: • 1/2 κιλό λάδι πολύ καλό
1 κιλό αλεύρι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 νεροπότηρο αλισίβα
4 πορτοκάλια (το ξύσμα και το χυμό)
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι κονιάκ
1/2 κιλό σιμιγδάλι
1 κιλό αλεύρι
Για τη γέμιση:
αμύγδαλα καθαρισμένα
καρύδια
σουσάμι
κανέλα
γαρίφαλα σε σκόνη
λίγη ζάχαρη
Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα μέλι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το λάδι και την αλισίβα και τα χτυπάμε για μισή ώρα περίπου.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα για 15 λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, τη σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα για άλλα 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι λίγο-λίγο συνεχίζοντας να δουλεύουμε τα υλικά μας, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας.
Ψήνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι και καθαρίζουμε τα καρύδια.
Χτυπάμε τα υλικά μας λίγα-λίγα στο γουδί και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, την ζάχαρη και λίγο νερό ώστε να δέσει το μείγμα μας.
Παίρνουμε λίγο από το μείγμα των ξηρών καρπών, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από την ζύμη μας, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
Όταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το σιρόπι μας ζεστό στο ταψί και αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.