Υλικά
500 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κούπα φουντούκια χοντροτριμμένα
5+1/2 κούπες αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (περίπου 1 κιλό)
1/2 κούπα κακάο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
2 κρόκους αυγού
2 βανίλιες
Για το πασπάλισμα:
3 πακέτα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1-2 κ.σ. ανθόνερο
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο.
Ζυμώνουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Δυσκολεύουν λίγο στο πλάσιμο γιατί η ζύμη σκληραίνει στο ψυγείο, αλλά είναι απαραίτητο για να βγει κουραμπιές.
Αν ψηθεί κατευθείαν φουσκώνει πιο πολύ στο ψήσιμο και βγαίνει σαν κουλουράκι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά την κάθε λαμαρίνα.
Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακοί μόλις βγουν, κρυώνοντας σκληραίνουν.
Έχουμε μπόλικη άχνη κοσκινισμένη σε δυο μπολ, και σε ένα καθαρό ψεκαστήρι σαν αυτό που ψεκάζουμε τα ρούχα βάζουμε το ανθόνερο και το απογεμίζουμε με νερό.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο, τους ψεκάζουμε με νερό και τους ρίχνουμε στο πρώτο μπολ να πασπαλιστούν και τους αφήνουμε μέχρι να βγει η επόμενη φουρνιά.
Τους ρίχνουμε στο δεύτερο μπολ και τους αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν καλά.