Υλικά
Για τη γαλόπιτα:
4 λίτρα φρέσκο γάλα
600 γρ. ζάχαρη
300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
125 γρ. αλεύρι
62 γρ. κορν φλάουρ
70 γρ. ανθος αραβοσίτου βανίλια
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
120 γρ. ελαιόλαδο
κανέλα
Για το φύλλο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
50-100 γρ. νερό ή όσο πάρει
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τέσσερα λίτρα γάλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
Κρατάμε δύο ποτήρια (500 γραμμάρια) γάλα για να ανακατέψουμε όλα τα υλικά που χρειάζονται για την κρέμα.
Ενώ βράζει το γάλα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γάλα που έχουμε κρατήσει με τα 600 γραμμάρια ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και συνεχίζουμε ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι για να αφρατέψει η κρέμα και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε σιγά- σιγά για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το μισό από το άνθος αραβοσίτου και το μισό από το κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε καλά να μην έχει σβολάκια.
Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και στο τέλος τρία αυγά, καλά χτυπημένα. Η κρέμα είναι έτοιμη.
Όταν το γάλα φτάσει στο σημείο βρασμού, ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει το μίγμα.
Η κρέμα είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το φύλλο για την γαλατόπιτα.
Φτιάχνουμε μια ζύμη με νερό, ελαιόλαδο και αλεύρι και λίγο αλάτι.
Αν η ζύμη μας βγει σκληρή χρειάζεται να ξεκουραστεί περίπου μια ώρα, αν βγει πολύ μαλακή την χρησιμοποιούμε αμέσως.
Αλευρώνουμε τη ζύμη μας και ανοίγουμε ένα φύλλο.
Το φύλλο δεν χρειάζεται να είναι πολύ ψιλό αλλά πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει το ταψί.
Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε σαν βάση ένα φύλλο.
Ρίχνουμε όλη την κρέμα μέσα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου, για να μην χυθεί η κρέμα. Δεν βάζουμε άλλο φύλλο από πάνω.
Ρίχνουμε μόνο λίγη ζάχαρη πάνω στη κρέμα για να λιώσει με το ψήσιμο και να δώσει ωραία εμφάνιση και έξτρα γλύκα.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Προσθέτουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, περίπου μισό ποτήρι που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στην γαλατόπιτα.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.