Υλικά
Για το παντεσπάνι:
6 ασπράδια σε μαρέγκα
6 κρόκους
180 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. βανίλια
180 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την κρέμα:
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
200 ml κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες
κεράσια κομπόστα, καλά στραγγισμένα
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι: Σε μια φόρμα 26αρα με στεφάνι βάζουμε στον πάτο της ένα λαδόχαρτο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι να αφρατέψουν και προσθέτουμε και το ξύσμα λεμόνι.
Ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε και τη μαρέγκα.
Ανακατεύουμε ελαφρά για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα, ψήνουμε για 30 λεπτά και κάνουμε και το τεστ με το ξυλάκι.
Όταν ψηθεί βγάζουμε το στεφάνι και την αναποδογυρίζουμε σε μια λαδόκολλα με λίγη ζάχαρη πασπαλισμένη.
Τραβάμε από την ψημένη βάση το λαδόχαρτο αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά το κόβουμε οριζόντια σε τρεις ή τέσσερις πάτους.
Για την κρέμα: Χτυπάμε σε σαντιγί την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε σιγά-σιγά, προσθέτοντας και τη βανίλια. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.
Βάζουμε μία βάση σε μια πιατέλα, στρώνουμε μια στρώση κρέμας, βάζουμε λίγα κεράσια εδώ κι εκεί.
Συνεχίζουμε και με τη δεύτερη βάση πάλι με τον ίδιο τρόπο.
Τελειώνουμε με την τέταρτη βάση και με κρέμα.
Πάνω βάζουμε κουβερτούρα τριμμένη και αν θέλουμε αμυγδαλόψιχα τριμμένη.
Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα.