Follow us

Παραδοσιακές Καντάδες

Πώς θα φτιάξετε παραδοσιακές καντάδες.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ

Υλικά

1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος

1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο

3/4 κούπας ζάχαρη

1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας

1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και παίρνετε το καθαρό νερό.

1 βανίλια

1 κ.γλ. σόδα

1300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

2 κούπες αλεσμένα καρύδια

1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι

1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.σ. κανέλα

προαιρετικά λίγο γαρίφαλο σκόνη

μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι

Για το πασπάλισμα:

Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.

Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα.

Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και τη βανίλια.

Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.

Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους.

Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ’ τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά.

Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.