Follow us

Τσουρεκάκια στο Ταψί

Πώς θα φτιάξετε τσουρέκια στο ταψί.

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

Υλικά

Για τη ζύμη τσουρεκιού:

1 1/2 φλιτζ. γάλα

1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη

1 φλιτζ. βούτυρο

10 γρ. μαγιά μπύρας (ή ένα φακελλάκι ξηρή μαγιά)

1/2 φλιτζ. χλιαρό γάλα

ελάχιστο αλάτι (μία μικρή πρέζα)

9 έως 10 φλιτζ. αλεύρι

4 αυγά χτυπημένα

1 βανίλια

ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

1/2 φλιτζ. βούτυρο

1/2 φλιτζ. ζάχαρη καστανή

1/2 φλιτζ. ασπρισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα (ή καλύτερα άσπρο φιλέ αμύγδαλο)

1/2 βαζάκι (περίπου 225 γρ.) μαρμελάδα πορτοκάλι (ή όποια άλλη γεύση μας αρέσει)

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη τοποθετούμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το 1 1/2 φλιτζάνι γάλα (με τη θερμοκρασία που έχει το γάλα από το ψυγείο) και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στο μισό φλιτζάνι χλιαρό γάλα, διαλύουμε τη μαγιά.

Όταν διαλυθεί καλά, τη ρίχνουμε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα και το αλεύρι φλιτζάνι-φλιτζάνι, ενώ ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή (προσοχή: όχι σφιχτή) και ξεκολλάει από τα χέρια και τα τοιχώματα της λεκάνης.

Παίρνουμε μία άλλη λεκάνη και την αλείφουμε με βούτυρο.

Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα και τη σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα για 4 ώρες περίπου μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και την ξανά ζυμώνουμε ελαφρώς, χωρίζοντάς τη σε δύο μέρη.

Το ένα κομμάτι το στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού και την υπόλοιπη ζύμη την πλάθουμε σε τσουρεκάκια (φιογκάκια, σαλιγκαράκια, τυλιχτές φωλίτσες και όποιο άλλο σχέδιο σας αρέσει. Αν περισσέψει ζύμη, την πλάθουμε σε κορδονάκια, τα οποία τα τοποθετείτε στις 4 πλευρές του).

Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος.

Κατά το διάστημα αυτό, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι για πέντε λεπτά το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και απλώνουμε το μείγμα πάνω στα τσουρεκάκια του ταψιού.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (με αέρα) για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.