Υλικά
320 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
320 γρ. ζάχαρη
320 γρ φύλλο
8 αυγά
2 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
5 κουταλιές σούπας παξυμάδι τριμμένο
2 βανίλιες
5 κομμάτια φρουί γλασέ
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού νερό
λίγα αμύγδαλα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Δουλεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη σε λεκάνη.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τα ασπράδια μαρέγκα και συνεχίζουμε το δούλεμα.
Pίχνουμε τις βανίλιες στο κονιάκ και το προσθέτουμε, επίσης προσθέτουμε το κοπανισμένο παξιμάδι και τα αμύγδαλα και τα δουλεύουμε όλα μαζί λίγο ακόμη.
Aπλώνουμε τα φύλλα στο τραπέζι και με πιατέλο του καφέ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια.
Παίρνουμε φορμάκια με ανάλογο μέγεθος τα βουτυρώνουμε καλά με πινέλο, στρώνουμε 2 φύλλα μέσα στο φορμάκι, ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας μίγμα μέσα, βάζουμε από πάνω λίγα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ ή γλυκά κουταλιού και σκεπάζουμε με μια 2η κουταλιά μείγμα.
Tα ψήνουμε για 12’ περίπου και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Bράζουμε το νερό με την ζάχαρη 5’ και τα σιροπιάζουμε.
Γαρνίρουμε κατόπιν την επιφάνεια με 2 μισά καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Aπορροφούν το σιρόπι και τα ξεφορμάρουμε.