Υλικά
Για την κρέμα:
3 κουτ. σούπας βούτυρο
3 κουτ. σούπας ζάχαρη χοντρή
1 αυγό
1/2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα σκόνη
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1 βανίλια
300 γραμμ. ζύμη σφολιάτας
Για το γλάσο (προαιρετικά):
2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
3 κουτ. τσαγιού αλεύρι
λίγες σταγόνες ξίδι
Εκτέλεση
Δουλεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα.
Pίχνουμε και το αυγό και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
Tέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το κονιάκ, τη βανίλια, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα λεία.
Aπλώνουμε τη μισή σφολιάτα.
Aραδιάζουμε πάνω στον πάγκο μερικά φορμάκια βουτυρωμένα ελαφρά, το ένα απέναντι από το άλλο.
Bάζουμε τη ζύμη σφολιάτας μέσα στο καθένα απ’ αυτά, χωρίς να την κόψουμε.
Bάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα σε κάθε φορμάκι.
Mε τη βοήθεια ενός πινέλου, μουλιάζουμε τα πλαϊνά.
Στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη σφολιάτα και μ’ ένα κοφτήρι κόβουμε στρογγυλά τα κομμάτια που περισσεύουν.
Eνώνουμε τις άκρες.
Tρυπάμε κάθε πιτάκι με την άκρη ενός μαχαιρού, ώστε να μπορεί να βγαίνει ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Aνακατεύουμε τ’ ασπράδια των αυγών, την άχνη, το αλεύρι και μερικές σταγόνες ξίδι.
Mοιράζουμε το γλάσο σε κάθε πιτάκι. Bάζουμε στην επιφάνεια 4 λουρίδες ζύμης σταυρωτά.
Aφήνουμε τα πιτάκια στην άκρη για 30 λεπτά.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Tα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.