Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη
• 1 κουτ. σούπας γαρίφαλο τριμμένο
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
• 1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού
• 1 ποτηράκι του κρασιού κουαντρό
• 1 φλιτζ. τσαγιού μπίρα
• 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
• καρύδια χοντροκομμένα και κανέλα ή γαρίφαλο σε σκόνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανάβω τον φούρνο στους 160 - 170°C.
Ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Χτυπάω το λάδι με τη ζάχαρη.
Προσθέτω την μπίρα, το ποτό, τον χυμό, την κανέλα, το γαρίφαλο και σιγά σιγά το αλεύρι, το αλάτι και την καρυδόψιχα.
Χτυπάω πάρα πολύ καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Πλάθω τα μελομακάρονα σε ό,τι σχήμα θέλω, όχι όμως πολύ μεγάλα.
Λαδώνω ένα ταψί και ακουμπάω εκεί ένα ένα τα μελομακάρονα. Βάζω το ταψί στον φούρνο και τα ψήνω γύρω στα 30 λεπτά.
Βγάζω το ταψί από τον φούρνο και, καθώς τα μελομακάρονα είναι ζεστά μέσα στο ταψί, βάζω σε καθένα από μια κουταλιά της σούπας σιρόπι.
Τα γυρίζω ανάποδα μέσα στο ταψί και τα αφήνω να κρυώσουν.
Σε μια πιατέλα απλώνω χοντροκομμένα καρύδια, ανακατεμένα με κανελογαρίφαλο σκόνη.
Βάζω από πάνω μια στρώση μελομακάρονα, πασπαλίζω ξανά με καρύδια και κανελογαρίφαλο, μετά κι άλλη στρώση μελομακάρονα και ούτω καθεξής.