Follow us

Το Κέικ των Καρπών

Η συνταγή για ένα πεντανόστιμο κέικ με καρπούς.

ΤΟ ΚΕΙΚ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Υλικά

350 γρ. βούτυρο αγελάδος που έχει μαλακώσει

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γλ. μπέικιν

350 γρ. ζάχαρη καστανή

5 αβγά

150 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα

200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

200 γρ. μαύρες σταφίδες

200 γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους

100 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι ψιλοκομμένο

ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

5 κ.σ. κονιάκ

βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα

Για το γλάσο

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Στο σουρωτήρι του ρυζιού ανακατεύουμε τις σταφίδες, τους χουρμάδες και το ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού με 1 κ.σ. αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.

Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, για 5'-6'.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε τους χυμούς των φρούτων, το κονιάκ, το μπέικιν και το ξύσμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Εκτός μίξερ, ρίχνουμε τα φουντούκια, την κουβερτούρα, τις σταφίδες, τους χουρμάδες και το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε με μαρίζ ή κουτάλι.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη μεγάλη φόρμα του κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι.

Μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε.

Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε μπολάκι ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουμε ένα γλάσο μέτριας πυκνότητας.

Με κουτάλι περιχύνουμε το γλάσο στην επιφάνεια του κέικ.

Tip

Να βάλετε αληθινό αγελαδινό βούτυρο, που μοσχοβολά. Μπορούμε να παραλείψουμε το γλυκό του κουταλιού και να βάλουμε κράνμπερις.

Επίσης...

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

Περισσότερα από

Γλυκά

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.