Υλικά
10 ξερά βερίκοκα, μουλιασμένα σε νερό από την προηγούμενη
¾ φλιτζ. μαύρη σταφίδα
4 αβγά
200 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
125 γρ. σπορέλαιο
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κ.γλ. σόδα μαγειρική
½ κ.γλ. μπέικιν
λάδι & αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα βερίκοκα, τα στύβουμε, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα χοντροκόβουμε.
Τα βάζουμε μαζί με τις σταφίδες στο σουρωτήρι του ρυζιού, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, ανακινούμε να πάει παντού και στο τέλος τινάζουμε ελαφρά το σουρωτήρι, να φύγει το περιττό αλεύρι (αλευρώνουμε τα φρούτα για να μη μείνουν στον πάτο του κέικ).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε λεκάνη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά, χτυπώντας. Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με κουτάλι ή μαρίζ.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε.
Tip
Μπορούμε να περιχύσουμε το κέικ με λίγο σιρόπι από γλυκό του κουταλιού και να το πασπαλίσουμε με αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη.