Υλικά
Για τη βάση
2½ φλιτζ. χοντρό σιμιγδάλι
1½ φλιτζ. ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
½ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη ή 1 κ.γλ. μαστίχα σκόνη (ή 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα)
λίγο βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι
2½ φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. νερό
Για την κρέμα
4 αβγά
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
2 βανίλιες
1 λίτρο γάλα
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 32 εκ. ή ορθογώνιο 25x33 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και τη σόδα διαλυμένη στο γάλα και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Το μεταφέρουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 8' από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Μόλις ψηθεί το σάμαλι, το αφήνουμε να χλιάνει. Στη συνέχεια τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνειά του και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι. Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε και την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν ομοιόμορφος χυλός.
Προσθέτουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Σε αντικολλητικό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα.
Πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το μίγμα των αβγών και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να χλιάνει και μετά την απλώνουμε πάνω στο σάμαλι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο να δέσει.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα και σερβίρουμε.
Τρώγεται υπέροχα και κρύο, από το ψυγείο, με μια μπάλα παγωτό μαστίχα ή βανίλια.