Υλικά
12 φύλλα κρούστας ή φύλλο Βυρητού
300 γρ. αμύγδαλο χοντροαλεσμένο, με τη φλούδα
1 κ.γλ. κανέλα
γαρίφαλο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού
250 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο & λίγο ακόμα για το ταψί
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μπολάκι ανακατεύουμε το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βουτυρώνουμε ένα μεταλλικό ταψί. Παραδοσιακά, τα σαραγλάκια τυλίγονται με τη βοήθεια μιας βελόνας του πλεξίματος ή μιας πολύ λεπτής μεταλλικής βέργας.
Σε αυτή την περίπτωση ανοίγουμε μπροστά μας δύο φύλλα και τα γυρίζουμε περίπου 10 εκ., σαν να τα διπλώνουμε. Πασπαλίζουμε με γέμιση το μισό φύλλο κατά μήκος της μεγάλης πλευράς.
Περνάμε τη βελόνα ή τη βέργα εκεί που διπλώσαμε το φύλλο και ρολάρουμε σε ρολάκια γύρω από τη βέργα.
Κρατάμε αντίσταση με το χέρι και σουρώνουμε το ρολάκι. Τραβάμε τη βελόνα να βγει και μεταφέρουμε το ρολάκι στο ταψί.
Όταν τελειώσουν τα υλικά, βάζουμε τα ρολάκια στο ταψί κοντά το ένα στο άλλο και τα χαράζουμε ως κάτω με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια των 10 εκ. περίπου.
Αν μας δυσκολεύει αυτή η τεχνική, παίρνουμε ένα στρογγυλό μεταλλικό ταψί, το βουτυρώνουμε και απλά φτιάχνουμε ρολά.
Τα τοποθετούμε κοντά το ένα στο άλλο, σουρώνοντας με το χέρι μας.
Τελειώνουμε έχοντας γεμίσει το ταψί με ρολάκια σε σχήμα σαλίγκαρου. Κόβουμε σε κομμάτια.
Με το πινέλο και πολύ προσεκτικά απλώνουμε όλο το βούτυρο, προσέχοντας να γεμίσει καλά και τα χωρίσματα.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Είναι σημαντικό να ξεροψηθεί και να "στεγνώσει" το φύλλο, γι' αυτό βάζουμε χαμηλή θερμοκρασία και ψήνουμε για αρκετή ώρα.
Όσο ψήνεται, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Μόλις βγουν καυτά τα σαραγλάκια, τα σιροπιάζουμε με κουτάλι, ρίχνοντας το σιρόπι λίγο λίγο. Αφήνουμε τα σαραγλάκια να "τραβήξουν" το σιρόπι.