Υλικά
140 γρ. ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
250 γρ. πετιμέζι
140 γρ. χυμό πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ή λεμόνια)
1 βανίλια
1 κ.γλ. κανέλα
200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
4 αβγά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
βούτυρο για το ταψί
Για το σερβίρισμα
1 στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. πετιμέζι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ή λεμόνι)
τριμμένο γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα στρογγυλή 26 εκ.
Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς τη σοκολάτα με το βούτυρο.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Δεν χρειάζεται μίξερ: το κουτάλι, η μαρίζ ή το σύρμα κάνουν τη δουλειά.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ρίχνουμε τους κρόκους στο μίγμα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με το μίξερ χειρός και την ενσωματώνουμε στο μίγμα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50'-55', μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Ξεφορμάρουμε το κέικ μόλις κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το κουτάλι όλα μαζί τα υλικά για την κρέμα γιαουρτιού, με την οποία σερβίρουμε το κέικ.