Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
75 γρ. φρουκτόζη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 φλιτζ. καρύδια κοπανισμένα
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
¾ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
λίγο λάδι για τη φόρμα
Για το σιρόπι
300 γρ. φρουκτόζη
½ λίτρο νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
3 κ.σ. Μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το σύρμα όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τη σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού.
Πάνω από τη λεκάνη, επειδή αφρίζει και χύνεται, διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, τα προσθέτουμε τελευταία στο μίγμα και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε ρόμβους.
Ψήνουμε για 50', μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε δυνατή φωτιά για 5' από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό.
Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Μόλις ξεφουρνίσουμε την καρυδόπιτα, την αφήνουμε να χλιάνει για 10' και στη συνέχεια τη σιροπιάζουμε υπομονετικά με ένα κουτάλι με το χλιαρό σιρόπι.