Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 ποτήρι σπορέλαιο
½ ποτήρι φρουκτόζη ή 8 κ.σ. επιτραπέζιο γλυκαντικό
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
4 αβγά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
2-3 γαρίφαλα
1 ποτήρι φρουκτόζη ή 1½ φλιτζ. επιτραπέζιο γλυκαντικό
2 κ.σ. Μέλι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί το θέλουμε κρύο: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε δυνατή φωτιά για 5' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σπάζουμε τα φύλλα με τα χέρια μας ή τα κόβουμε με ψαλίδι σε ροδέλες και τα ραντίζουμε με λίγο από το λάδι.
Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 10'. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αβγά με το γλυκαντικό μέχρι να ασπρίσει το μίγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, τo μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε λαδωμένο μέτριο ταψί, προσθέτουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε και τo απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 35'.
Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και τη σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστή με το κρύο σιρόπι.
Την κόβουμε όταν κρυώσει εντελώς.