Υλικά
1 ποτήρι βούτυρο αγελάδος που έχουμε αφήσει να μαλακώσει
200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
1½ ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια ψιλό σιμιγδάλι
4 αβγά
2 βανίλιες
1½ φλιτζ. χοντροσπασμένο αμύγδαλο
1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
αμύγδαλο φιλέ για το ντεκόρ
βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα
Για το σιρόπι
1½ ποτήρι νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
φλούδες από λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι τα αμύγδαλα και τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
Καβουρδίζουμε και το φιλέ αμυγδάλου.
Σε λεκάνη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά και τη σόδα για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρίσουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, τα αμύγδαλα, το γιαούρτι, το κονιάκ και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ χωρίς τρύπα.
Μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 45'-50', μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 10' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Αφήνουμε το γλυκό να χλιάνει, το χαράζουμε σε κομμάτια και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Μόλις κρυώσει, το στολίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.