Υλικά
Για 15 κομμάτια
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. ζάχαρη
3 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.σ. κανέλα
1 κοφτή κ.σ. τριμμένο γαρίφαλο και μπαχάρι μαζί
1 φλιτζ. ξανθές και μαύρες σταφίδες
1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γεμάτο κ.γλ. μαγειρική σόδα
λάδι & αλεύρι για το ταψί
άχνη ζάχαρη για το στόλισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη με τον αβγοδάρτη χτυπάμε καλά το λάδι με τη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρυδόψιχα, τις σταφίδες, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και την κανέλα και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μίγμα.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα στρογγυλό μικρό ταψάκι και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μίγμα (εναλλακτικά, στρώνουμε το ταψί με βρεγμένη λαδόκολλα).
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 175°C για 40'-45'.
Θα φουσκώσει καλύτερα αν την ψήσετε στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα.
Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι: το βυθίζουμε στο κέντρο και αν βγει στεγνό σημαίνει πως είναι έτοιμη.
Αναποδογυρίζουμε την πίτα σε πιατέλα και μόλις κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.