Follow us

Γλυκό με Γεύση Λεμόνι και Σοκολάτα

Ζουμερό σιροπιαστό κέικ στη βάση, κρέμα λεμόνι και επικάλυψη σοκολάτας, ένα γλυκό για όλες τις ώρες.

ΓΛΥΚΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Υλικά

Για το παντεσπάνι

3 αβγά

3 κ.σ. ζάχαρη

4½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

Για το σιρόπι

4 κ.σ. ζάχαρη

½ φλιτζ. νερό

φλούδα από λεμόνι

Για την κρέμα

700 γρ. γάλα

5 κ.σ. ζάχαρη

4 κ.σ. κορν φλάουρ (όχι πολύ γεμάτες)

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

ξύσμα από 2 λεμόνια

1 βανίλια

½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος

Για την επικάλυψη σοκολάτας

1 κουβερτούρα

150 γρ. γάλα

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 5'-6'. Όσο πιο πολύ τα χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτο θα βγει το παντεσπάνι.

Θέλουμε να φουσκώσει το μίγμα, να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα, σε χαμηλή ταχύτητα.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 25 εκ., βουτυρώνουμε το χαρτί και τα τοιχώματα του ταψιού και μεταφέρουμε εδώ το μίγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 20'. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει.

Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μπρίκι τα υλικά του για 3'-4' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

Μόλις χλιάνει το κέικ, το σιροπιάζουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι με το ζεστό ή χλιαρό σιρόπι.

Ετοιμάζουμε και την κρέμα: Σε ½ φλιτζ. κρύο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ. Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, το μίγμα με το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε κρύα την κρέμα γάλακτος, από το ψυγείο, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι, σκεπάζουμε και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.

Για το γλάσο, ζεσταίνουμε το γάλα και σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε κομματιασμένη τη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Μόλις κρυώσουν και το γλυκό και η σος σοκολάτας, την απλώνουμε στην επιφάνειά του και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο γύρω στις 2 ώρες να κρυώσει.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε το γλυκό με καβουρδισμένο τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι ή με τρούφα σοκολάτας.

Επίσης...

Τάρτα Μπισκότου µε Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις τάρτα μπισκότου με κρέμα γιαουρτιού.

Δροσερό Γλυκό Ψυγείου με Κεράσια

Πώς θα φτιάξεις ένα θαυμάσια δροσερό γλυκό ψυγείου με κεράσια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Το πιο Γρήγορο Γλυκό σε Ποτήρι

Έχει γεύση από πραλίνα φουντουκιού και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Γλυκό Ανθότυρο με Άρωμα Καφέ

Μια κρέμα με ταυτότητα ελληνική, με μια αδιόρατη ξινούτσικη νότα, που κάνει ακόμα πιο ανάλαφρο το αποτέλεσμα και παντρεύεται ιδανικά με τις σταφίδες, τον καφέ και τη σοκολάτα.

Γλυκό Ψυγείου με Σύκα και Παστέλι

Νοστιμότερο από το παγωτό, ούτε παγωμένο ούτε ζεστό, αυτό το σεμιφρέντο είναι μαγικό όλες τις ώρες και κλείνει ιδανικά ένα δείπνο.

Πανακότα με Γιαούρτι και Πεπόνι

Ένα γλυκό με λίγες θερμίδες, για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους θέλουν να γλυκαθούν ανάλαφρα.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Ονειρεμένο Γιαουρτογλυκό με Ανανά

Τρώγεται σαν χάδι, με γεύση από τα παλιά γλυκά της παιδικής μας ηλικίας.

Φραουλένια Κρέμα Πάνω σε Αφράτη Βάση

Αιθέριο και ελαφρύ γλυκό, που γίνεται ακόμα πιο ανάλαφρο χάρη στη βάση από φρυγανιές, όπως την εφηύραν οι μαμάδες τη δεκαετία του '70.

Η Παγωμένη Μπόμπα της Γιαγιάς

Όταν το δοκίμαζες, ξεχνούσες κάθε λαχτάρα για έτοιμο παγωτό.

Μoυς Καφέ με Σπιτική Πραλίνα Αμυγδάλου

Τίποτα δε συγκρίνεται με τη γεύση της πραλίνας που φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα με σπιτική καραμέλα.

Γλυκό με Μασκαρπόνε και Ροδάκινα

Το μασκαρπόνε είναι η μαγική λέξη για τη νοστιμιά των γλυκών ψυγείου.