Υλικά
3 μήλα
150 γρ. μπισκότα αμαρέτι
4 γεμάτα κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
Για το παντεσπάνι
5 αβγά
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
άχνη ζάχαρη και κακάο για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ σε ¾ ενός μεγάλου φλιτζανιού για τσάι νερό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 21-24 εκ., κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος, το βρέχουμε, το στύβουμε και καλύπτουμε καλά το ταψάκι και τα τοιχώματά του.
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 10' τα αβγά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το μέσα από το σουρωτήρι του ρυζιού, μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Με σπάτουλα και με απαλές κινήσεις το ενσωματώνουμε στο μίγμα.
Μεταφέρουμε στο στρωμένο ταψάκι μας το μισό μίγμα του κέικ.
Από πάνω απλώνουμε κυκλικά τα φετάκια του μήλου.
Βουτάμε για λίγο τα μπισκότα στον καφέ και τα απλώνουμε πάνω στα μήλα.
Δεν τα στραγγίζουμε εντελώς: θέλουμε τον λίγο καφέ που θα παρασύρουν, για περισσότερο άρωμα.
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 35'-40'.
Μην περιμένετε ότι θα φουσκώσει πολύ. Είναι ένα σχετικά λεπτό κέικ.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Με το σουρωτήρι του τσαγιού το πασπαλίζουμε με κακάο και άχνη ζάχαρη.
Τρώγεται καλύτερα χλιαρό, μόλις βγει από τον φούρνο.